High performing startende controllers: How to get there? Deel 2.

Categorieën: Blog

HIGH PERFORMING STARTENDE CONTROLLERS: HOW TO GET THERE? DEEL 2.

In mijn vorige blog sprak ik over de startende controller en de hard skills die je daarvoor nodig hebt. Maar met alleen vakinhoudelijke kennis en training kom je er niet. Graag deel ik met jullie mijn visie op de nodige persoonskenmerken oftewel de soft skills en waarom die wat mij betreft essentieel zijn om succesvol te kunnen zijn als beginnende controller.


 

In een artikel beschrijft Fernandez-Araoz (HBR 2014) wat de onderliggende persoonlijkheidseigenschappen zijn die het potentieel van een starter bepalen:

  • Nieuwsgierigheid. Voorliefde voor het opdoen van nieuwe ervaringen, kennis en verkrijgen van openhartige feedback. Bovendien open staan voor leren en verandering.
  • Betrokkenheid. Talent voor het gebruiken van emotie en logica om een overtuigende visie te communiceren en verbindingen aan te gaan met mensen.
  • Vastberadenheid. Strijdlust bij het nastreven van moeilijke doelen en veerkracht om ondanks uitdagingen en tegenslag door te gaan.
  • Inzicht. Het vermogen om informatie te verzamelen en te begrijpen, wat leidt tot nieuwe mogelijkheden. Inzicht is daarmee nauw verweven met iemands intellectuele capaciteiten.

Volgens mij zijn deze kenmerken herkenbaar voor iedereen maar kun je deze 1-op-1 toepassen op de “high-performing” startende controller? Ik denk het wel, echter de context waarin ik dit zie, is als volgt. Ten eerste verschuift binnen de business control functie de aandacht en tijd naar data-analyse, het aansluiten van gegevensbestanden en reporting; taken die traditioneel 20% tot 40% van de tijd van de business control functie vergde maar de laatste jaren zijn verschoven naar 60% tot 80%. Opvallend is dat financiële instellingen meer investeren in medewerkers met een achtergrond in operationeel systeem- en database-onderzoek en data analyse. De tweede beweging is dat de druk op de controlling functie onevenredig toeneemt. Waarom? Omdat informatievoorziening vaak bij de controlling afdeling is belegd en tegelijkertijd de roep om managementinformatie bij uiteenlopende interne- en externe stakeholders exponentieel toeneemt. Niet alleen financiële informatie op maand-, kwartaal- en jaarbasis, maar ook informatie naar interne stakeholders zoals HR (metrics rapportages) en Sales (geodata, klantengedrag) en externe stakeholders zoals klanten (SLA reporting, invoice backup specificaties), banken (CF forecast), leveranciers, toezichthouders (Basel III) en ga zo maar door. 

We zien dat deze bewegingen bepaalde persoonlijke eigenschappen vragen. Denk daarbij aan nieuwsgierigheid, vasthoudendheid en het kunnen onderscheiden van hoofd- en bijzaken (lees inzicht). Nieuwsgierig zijn naar hoe de onderliggende systemen functioneren en hoe deze voor je kunnen werken. Ook het belang van een goede systeemomgeving snappen in relatie tot de strategie en het actief op zoek gaan naar de vraag achter de cijfers en dus niet alleen de hoe-vraag maar vooral de waarom-vraag stellen, is essentieel. 

Vasthoudend in de zin van het zelf diep willen doorgronden en echt begrijpen hoe de systemen werken. Maar ook het lijnmanagement net zo lang bewerken tot ze “zelf” een toelichting gaan schrijven ter verklaring van de afwijkingen actuals vs. budget vs. last year! 

Het kunnen onderscheiden van hoofd- en bijzaken helpt om de relatie van systemen en de financiële en rapportageprocessen in kaart te brengen en geeft inzicht in welk subsysteem of -proces kritisch impact kan hebben en in welke mate. Een ander voorbeeld is begrijpen, en ik spreek uit eigen ervaring, hoe een P&C-systeem theoretisch moet worden ingericht en deze kunnen vertalen naar een P&C in de praktijk. Vooral het hoger belang (lees: belang van de onderneming) kunnen vertalen naar individueel budgethouder bijvoorbeeld. 

Betrokkenheid is een eigenschap die voor een startende controller vanzelfsprekend is. Een kleine nuance is hierbij het woord “te”. Ik ben van mening dat de startende controller zeker de sociale verbinding en interactie met de business tot stand moet brengen, maar dan wel zonder zichzelf daarbij te veel voor het karretje te laten spannen. Die onafhankelijke en kritische blik is immers ook een eigenschap die ik aan de eigenschappen behorende bij de high performing startende controller zou willen toevoegen. Deze was nog niet genoemd in het rijtje van Fernandez-Araoz. 

De logische vervolgvraag die dan resteert is; hoe kun je deze competenties herkennen? Om een potentieel succesvolle controller aan te trekken is het zaak om de juiste eigenschappen te kunnen identificeren. Maar hoe doe je dat dan? Op welke manier interview je young professsionals, welke vragen stel je en maak je ook gebruik van cases bijvoorbeeld? In mijn volgende blog ga ik daar dieper op in.

Door Dennis de Gier 

Volg jij ons al op Linkedin?  KLIK HIER EN VOLG ONZE PAGINA 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Dennis de Gier
Publicatie datum
14-7-2016 8:03
Deel dit artikel
Bart Vink & Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.