AMCHAM Deloitte Transfer Pricing Seminar

Categorieën: Blog

AMCHAM Deloitte Transfer Pricing Seminar 

Recent is Reporting Insight lid geworden van de American Chamber of Commerce (AMCHAM) in Nederland. AMCHAM behartigt de belangen van Amerikaanse bedrijven in Nederland, organiseert diverse evenementen en seminars voor haar leden en brengt leden in contact met elkaar.

Dennis en Caroline hebben op donderdag 15 maart het jaarlijkse Transfer Pricing seminar bijgewoond in het Hilton Hotel Amsterdam, gehost door Deloitte. Het seminar begon met een inspirerende presentatie van de Head of Tax van Wessanen over hun gezonde en duurzame voeding die is geproduceerd met respect voor mens en milieu. Als beursfonds doet Wessanen mee aan de jaarlijkse Tax Transparency benchmark, waarbij in 2017 de 7e plek werd behaald.

Vervolgens werd er door Deloitte een presentatie gegeven over Transfer Pricing regelgeving voor US multinationals, die te maken hebben met de US Tax Reform. Highlights:

1. Verlaging vennootschapsbelasting tarief van 35% tot 21%
2. Wijziging belastinggrondslag
3. Beperking renteaftrek
4. Operationele verliezen beperkt tot 80% van de belastbaar inkomen met carryforward periode (elimineert de meeste carrybacks)

Daarnaast verwacht men dat de administratieve lasten vanwege toenemende transparantie en anti-avoidance rules significant zullen toenemen en tax accounting modellering zelfs op maandbasis gaat plaatsvinden met als gevolg meer vraag naar fiscalisten en tax accountants.

blog_image:article_bartvi_15227459525ac342606b204.png:end_blog_image

Parallel aan deze sessie werd door Deloitte de Hamamatsu casus besproken: een recente zaak gewezen door het Europese Hof van Justitie op het gebied van Transfer Pricing en Douanerecht. Multinationals sluiten vaak voor Transfer Pricing doeleinden een Advanced Pricing Agreement af met de Belastingdienst en spreken hierin een vaste verrekenprijs (transfer prise) af. In principe sluit de Douane zich bij deze prijs aan, die kan fluctueren door aanpassingen op deze prijs aan het eind van het jaar. Het Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat het Douanerecht niet toestaat dat er een waarde wordt gehanteerd die later nog wordt gecorrigeerd, maar dat uit moet worden gegaan van de transactiewaarde van de goederen. Interessante zaak, waar het laatste woord nog niet over is gezegd.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Eline Oude Munnink
Publicatie datum
3-4-2018 10:40
Deel dit artikel
Bart Vink & Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.